Фундамент

Будь який будинок , навіть з найлегших матеріалів, не зможе обійтися без фундаменту . Будь яке будівництво починається із влаштування фундаменту. Глибина фундаменту залежить від декількох фактарів: від навантаження, від типу грунту і використовуваних в будівництві будинку матеріалів. Існує думка, чим глибше фундамент, тим краще для будинку. Можливо, це так, але навіщо платити більше за невиправдано потужний фундамент. Тут, головне, знайти оптимальний варіант.

Ми пропонуємо Вам будівництво наступних видів фундаменту:

При будівництві приватного будинку зазвичай використовуються поширені типи - стрічковий фундамент, збірний фундамент, фундаменти із плит і монолітний фундамент. Якщо грунт дуже пухкий, то під фундамент бажано покласти бетонну плиту для міцності всієї будови.

Стрічковий фундамент під будинок:

Стрічковий фундамент під будинок, як правило зводять при будівництві будинків з важкими стінами та перекриттями, а також у випадках, коли під будинком влаштовують підвал, доцільно також улаштування стрічкових фундаментів при дрібному закладення в сухих непучистих грунтах, навіть якщо будівлю будують без підвалу.

На пучистих глубокопромерзаючих грунтах улаштування стрічкових фундаментів економічно не вигідно, оскільки збільшується обсяг земляних робіт.
Стрічковий монолітний, якісно залитий фундамент будинків в траншеях з вертикальними стінками в піщаних грунтах, може бути влаштований з застосуванням вертикальної опалубки, осипання грунту в такому випадку не відбудеться. У траншеях, відритих у глинистих грунтах, монтується опалубка, яку можна пересувати як по вертикальній, так і по горизонтальній лінії.

Стрічкові, бетонні, якісно залиті фундаменти будинків надійні і довговічні. У вигляді заповнювача  застосовують армований бетон. Дно траншеї під бетонний фундамент також необхідно ущільнювати, утрамбовувати. Розчин повинен бути марки зазначеної в проекті фундаментів. У холодну погоду при температурі повітря нижче 0 ° бетон слід застосовувати з відповідними добавками.
Стрічкові фундаменти котеджу являють собою безперервну стінку армованого бетону з вище несучими або самонесучими стінами або ж колонами каркасу.
Рівномірна передача навантаження на основу фундаменту дуже важлива, коли є неоднорідні на стиск  грунти, а також просадні або слабкі грунти.

Збірний фундамент будинків

Стрічкові фундаменти підрозділяються на монолітні і збірні. Збірні фундаменти залежно від конструкції будівлі монтують із різних конструктивних елементів. У панельних будинках стрічкові збірні фундаменти влаштовують із залізобетонних плит і бетонних панелей зовнішніх і внутрішніх.
У цегляних будинках - стрічкові збірні фундаменти виконують із залізобетонних стінових блоків.
У малоповерховому, котеджному будівництві на міцних сухих грунтах укладають блоки ФБС, ФЛ і тд.





Плитні фундаменти під будинок


Плитні фундаменти під будинок або котедж являють собою різновид мілкозаглублених стрічкових фундаментів, на відміну від стрічкового фундаменту мають жорсткий армований бетон по всій несучій площині, що дозволяє будь-якого роду деформації сприймати несучі навантаження, що виникають при переміщеннях грунту.

Фундаменти, які піддаються сезонному переміщенню, ще називаються "плаваючими фундаментами". В даному випадку така конструкція являє собою суцільну монолітну армовану або гратчасту плиту, виконану з монолітного залізобетону або зі збірних залізобетонних балок. При влаштуванні фундаментів у вологих грунтах необхідно застосовувати суцільні, цільні блоки, щоб виключити проникнення води і вологи.

Плитні фундаменти широко поширені завдяки своїй жорсткій конструкції - монолітній армованої плиті, виконаної під всією площею котеджу, їм не страшні ніякі переміщення грунту: плита переміщається безпосередньо з грунтом, оберігаючи від руйнування конструкції котеджу. Тому подібні фундаменти називають - плаваючими.

Суцільна монолітна плита плаваючих фундаментів виготовляється із залізобетону і має армування по всій площині. Це збільшує їх стійкість до великих навантажень, що виникають при заморожуванні, відтаванні і осіданні грунту.

Плитні фундаменти в основному зводяться на проблемних грунтах - званих зпучнистими і просадними. Їх застосування доцільне і виправдане при влаштуванні на вологих грунтах з високим рівнем стояння грунтових вод.

Плитні фундаменти ідеально підходять для створення захисту від води підвалів і цокольних поверхів. Тому, якщо ви плануєте влаштувати під будинком гараж, підвал або цокольний поверх, то плитний фундамент може стати кращим варіантом.
Для влаштування плитного фундаменту спочатку риють котлован, потім його утрамбовують і роблять на дні подушку із шару піску й гравію. Зверху укладають гідроізоляційний матеріал. Поверх гідроізоляції наливають подушку, шар бетону. А потім укладають арматуру і укладають в котлован бетонний розчин. На виготовленій таким чином плиті влаштовується стрічковий монолітний фундамент під несучі стіни котеджу.
У такому випадку фундаментна плита може стати підлогою цокольного поверху. Плитні фундаменти досить дорогі через великі витрати на проведення робіт, бетон і арматуру. Для економії коштів при проектування, пропонують обійтися монолітним стрічковим фундаментом, а підлогу в підвалі або цоколі робити окремо. На жаль, така конструкція не призводить до надійної гідроізоляції, і схильна осіданням. Монолітна плита є в багатьох випадках краще.

Монолітний фундамент під будинок

Дерев'яні і алюмінієві конструкції можливо встановлювати на полегшені прості монолітні фундаменти, що призводить до істотного зниження вартості всього будинку.

Застосування монолітних фундаментів вимагає дотримання технологічних процесів, але в той же час немає необхідності в техніці. Немає обмежень у конфігурації будівлі, при цьому міцність таких фундаментів найбільша з усіх відомих.

Для зведення монолітних фундаментів під будівництво котеджу, викопується траншея на глибину закладення подушки фундаменту. Для влаштування цоколя над рівнем грунту встановлюється збірна опалубка. В опалубку і траншею закладається арматура і заливається готовий бетон.