Фасадні роботи

Наша компанія проводить фасадні роботи у Львові та області. Виконуємо первинну обробку та ремонт фасадів різної складності - ремонт офісних будівель, ремонт адміністративних будівель, ремонт приватних будинків, а також ремонт виробничих будівель.

Фахівці нашої компанії швидко та якісно виконають утеплення фасадів будівель. Монтаж фасадних систем проводиться із застосуванням найсучасніших технологій.

Природньо, фасадні роботи краще проводити в теплу і суху пору року. Як правило, ремонт фасадів планується на весняно-літній період. Але при необхідності, а також у разі будівництва будинку деякі види фасадних робіт можуть бути проведені взимку.

Фасадні роботи - це велика група робіт, в які входять: очисні роботи (для старих фасадів - миття фасадів і миття вікон), герметизація міжпанельних швів (стиків), штукатурка стін, грунтування стін, фарбування стін, утеплення фасаду, облицювання фасаду натуральним каменем і іншими облицювальними матеріалами (софіт, сайдинг і т.д.), зміцнення фасаду, а також ремонт та монтаж водостічних систем. Фасадні роботи (капітальний або косметичний ремонт) починаються з огляду будівлі, складання списку необхідних робіт та кошторису.

Немає потреби говорити, що фасад - це обличчя будівлі, і приємніше, якщо воно «посміхається» свіжою штукатуркою або рівним рядом оздоблювальних панелей. Але облицювання фасадів - це заключний етап всіх фасадних робіт. Стіни будинку, особливо старих будівель, вимагають ретельної підготовки. Однією з найважливіших фасадних робіт є теплоізоляція фасаду або утеплення стін.

Теплоізоляція фасаду може проводитися по всій площі стін, а може полягати в зміцненні і герметизації стиків (швів). Герметизація швів може бути первинною (при будівництві) і вторинною- закладення швів склопакетів, козирків, засклених балконів, лоджій.

Фасадні роботи включають в себе великий і різноманітний перелік декоративно-оздоблювальних робіт. Сучасні оздоблювальні матеріали дозволяють до невпізнання змінити зовнішній вигляд будинку. При виборі варіанту облицювання потрібно враховувати матеріал стіни, сумісність елементів будівлі з облицювальним матеріалом, відповідність обраного матеріалу загальній архітектурі будівлі.

Найпопулярніші фасадні роботи - це забарвлення і штукатурка фасаду. Доброю альтернативою покриттях дисперсійними фарбами є декоративна штукатурка, що відрізняється різноманітністю оригінальних фактурних властивостей, стійкість до механічних та атмосферних впливів, високою паропроникністю, довговічністю.

Облицювання фасаду - це не тільки прикраса будівлі, а й підвищення тепло-і звукопроникності стін, захист стін від атмосферних опадів. Оздоблення фасадів може проводитися керамогранітом, сайдингом, профнастилом, пластмасовими панелями, натуральним і штучним каменем, скляними панелями. Говорячи про будівництво та ремонт приватних будинків і дач, то економічним і простим видом облицювання стін є обробка сайдингом, яка стає все більш популярною.

Фасадні роботи включають в себе такий важливий вид робіт як виготовлення, монтаж і оздоблення декоративних фасадних елементів. Карнизи, тяги, наличники, колони, пілястри та інші елементи будівлі є не тільки важливою функціональною складовою, але яскравою декоративною частиною фасаду будівлі.

Основні види робіт, які проводяться, якщо необхідні ремонт або реконструкція фасаду:
1. Поверхню  фасаду очищають від пилу, цвілі, відшаровуються фарби або штукатурки.
2. Всі шви та з'єднання (панельні, віконні, дверні, карнизні і місця з'єднань з декоративними елементами) утеплюються і герметично запаюються.
3. Фасадні роботи обов'язково включають етап відбиття старої штукатурки і при необхідності відновлення цегляної кладки.
4. Всі тріщини в штукатурному шарі розшиваються і закладаються.
5. Нанесення нового штукатурного шару, подальше зміцнення штукатурного шару клейовим складом з армуванням склосіткою. Потім оштукатурюються карнизи, тяги і наличники.
6. Шпаклівка поверхонь фасаду (у тому числі з армуванням склосіткою).
7. Якщо штукатурний шар стін будинку не вимагає відновлення, то фасадні роботи можуть полягати в поверхневому очищенні, грунтовці поверхонь фасаду і забарвленням фасаду фарбами на водній основі або на розчинниках.
8. Забарвлення дерев'яних елементів фасаду завдання - віконних і дверних прорізів.
9. Прикінцеві фасадні роботи - декоративна обробка фасаду різними покриттями або облицювальними матеріалами (натуральний або штучний камінь, плитка, граніт, мозаїка).
10. Підшивка карнизів, установка софітів.

Перерахувати всі фасадні роботи досить важко, особливо ті роботи, які спрямовані на захист конструкцій будівлі при проведенні ремонтних робіт, монтаж всіх вхідних і вихідних комунікацій, розміщених по площі стін, оновлення або заміна дрібних фасадних елементів і т.д. Обсяг всіх необхідних фасадних робіт визначається на місці і залежить від особливостей будівлі, побажань замовника і виділяється з бюджету.
Сьогодні для більшості людей, що живуть в своєму будинку, економія теплової енергії є одним з найважливіших завдань. Ціни на енергоресурси постійно зростають, і не хочеться викидати на вітер гроші, тому проблему енергозбереження треба вирішувати обов'язково. Дослідження показали, що втрати теплової енергії в будинках доходять до 40%, тепло втрачається через вікна та двері, через перекриття горищ і підвалів, і 30-40% - через зовнішні стіни. Зупинимося докладніше на тому, як провести утеплення стін і фасадів, з метою скорочення тепловтрат.

  Утеплення стін фасадів
• Зовнішнє утеплення з використанням пінополістирольних або мінераловатних плит.
• Зовнішнє утеплення з використанням теплоізоляційної штукатурки з полістиролом.

Внутрішнє утеплення: утеплення стін зсередини технічно простіше виконати, але при внутрішньому утепленні стін скорочується площа приміщення, стіни не прогріваються, і руйнуються з часом через перепад температур. Ще один мінус - на стінах накопичується конденсат водяної пари, що призводить до появи цвілі. Зовнішнє утеплення, тобто утеплення фасадів, більш переважно, в порівнянні з внутрішнім.


ПЕРЕВАГИ зовнішнього утеплення фасадів:

Стіни захищені від температурних коливань і впливу опадів, які є основною причиною їх руйнування. Точка роси зміщується за конструкцію стіни, тому випадання конденсату на стіну не буде, а отже і проблема грибка буде вирішена. Крім утеплення стін досягається підвищення звукоізоляції будівлі. Утеплення фасаду при будівництві нового будинку зазвичай здійснюється за принципом «сендвіч», тобто утеплювач розташовується між внутрішньою несучою і зовнішнього декоративного стіною. Останнім часом для такого утеплення стін використовують готові сендвіч-панелі, вони складаються з трьох шарів, утеплювач - в середині. Також при новому будівництві та при утепленні стін існуючих будівель можуть використовуватися система «мокрого» утеплення, і «вентильований фасад».

Система «мокрого фасаду»
Система «мокрого фасаду» давно себе зарекомендувала, вона вважається надійною і довговічною. Ця система утеплення фасаду має на увазі, що згодом буде проводитися оштукатурювання фасаду. Штукатурна система утеплення фасадів передбачає кріплення теплоізоляційного матеріалу до існуючої стіни за допомогою анкерів, дюбелів і клейових складів, з подальшим нанесенням штукатурного шару (по армуючої сітці).

Цей вид  утеплення являє собою не набір окремо взятих будівельних матеріалів утеплювача, клеїв  і штукатурних складів, дюбелів і сіток, а єдину систему, всі елементи і деталі якій підібрані певним чином, що забезпечує тривалу спільну роботу всіх складових. З цієї причини для утеплення фасадів можуть використовуватися тільки сертифіковані штукатурні системи, а самі роботи повинні виконуватися фахівцями, добре знайомими з технологією виробництва робіт. Плануючи терміни проведення робіт, необхідно враховувати, що зовнішнє утеплення стін з наступним оштукатурюванням передбачає використання мокрих процесів, які повинні проводитися при температурі зовнішнього повітря не нижче +5 C.
Жорсткі плити з мінеральної вати на основі базальтового волокна або скловати, найчастіше застосовувані для утеплення зовнішніх стін, наклеюють впритул один до одного без утворення щілин, забезпечуючи перев'язку стиків (за типом цегляної кладки).

Вибираючи лакофарбове покриття для фарбування стін фасаду, потрібно пам'ятати, що перш за все фарбування повинна захищати фасад будинків і будівель від несприятливих впливів навколишнього середовища. Це основне завдання лакофарбових покриттів, їх відносять до захисно-декоративним покриттям. Якщо правильно підібрати матеріал і виконати фарбування стін фасадів будинків і будівель, то вони будуть радувати вас не тільки приємним декоративним виглядом, але і будуть стійкими до впливу атмосферних опадів, вологи, забруднень, механічних навантажень.

Ще одна важлива вимога, що пред'являється до матеріалу для фарбування фасадів будівель - паропроникність. А також фасадні фарби повинні легко наноситися і швидко сохнути. Підбираючи фарбу для фасаду, потрібно знати про те, що найстрашніші «лікарі» фасадів - зміна температури в поєднанні з підвищеною вологістю, мінлива вологість повітря, УФ-випромінювання, цвіль, гриби, і інші біологічні фактори, забруднення навколишнього середовища. Тому фарбування фасадів будинків потрібно здійснювати такими матеріалами, які зможуть вирішити хоча б більшу частину з перерахованих проблем.

Виходячи з вище викладеного, можна виділити список вимог до фарби для фарбування фасадів:
• світлостійкість, стійкість до дії УФ-випромінювання;
• паропроникність (тобто здатність фасаду «дихати»);
• здатність захищати від води і вологи;
• стійкість до забруднень і миття.
Основними причинами невдалого  фарбування фасаду є:
• неправильна підготовка поверхні;
• погана сумісність основи і фарби;
• невірний вибір фасадних матеріалів;
• порушення технології нанесення фасадної системи.

Тепер розберемося в класифікації матеріалів для фарбування фасадів будівель. За характером полімерного сполучного фасадні фарби ділять на акрилові, силіконові та силікатні. Сьогодні більшу популярність мають акрилові фарби, вони виготовлені на основі акрилових смол.
Акрилові фарби отримали визнання за ряд переваг перед іншими: вони довговічні, атмосферостійкі, стійкі до перепадів температури, дозволяють фасаду «дихати», тобто паропроникаючі, стійкі до вигорання, екологічно безпечні. Акрилові фарби не виділяють шкідливих речовин, насамперед розчинників, як при нанесенні, так і при експлуатації. Також вони пожежо-і вибухобезпечні як під час зберігання і нанесення, так і під час експлуатації покриттів. Акрилові фасадні фарби ділять на два види, залежно від застосовуваного розчинника, на органорозчинні і водорозчинні.
• Якщо ваш будинок або будівля розташовані в промисловому районі, або в несприятливих кліматичних умовах, то фарбування фасаду таких будинків і будинків слід виконувати Органорозчинні фасадними фарбами (це фарби на розчинниках). Такі фарби можна наносити на поверхню фасаду і при мінусовій температурі повітря.

• Водорозчинні фарби для фарбування фасаду більш екологічно чисті, так як в якості розріджувача використовується вода. Ці акрилові фарби найбільш універсальні. Вони зручні в роботі, не мають запаху, швидко сохнуть, паропроникаючі. Покриття фасаду акриловою фарбою на водній основі дозволяє легко очищати поверхню від забруднень, так як для рідин це покриття непроникно.

Як правильно підібрати фарбу для фасаду?

Підібрати фарбу для фарбування фасаду, це тільки перший крок. Другий крок - визначення типу поверхні. Фарба і  поверхня яка фарбується повинні підходити один одному, тоді їх «спільне життя» буде довге і красиве. Для мінеральних поверхонь типу бетонів не всі водні фарби прийнятні, оскільки вони «витягують» луг на поверхню, обесщелачівая верхній шар підстави. Це сприяє руйнуванню металевої арматури, а також може призвести до прискореного вицвітання самого покриття. Тому, у випадках, коли працювати доводиться з новим, неоштукатуреним бетоном, слід використовувати водно-дисперсійні акрилові фарби з високим рівнем стійкості до лугів. Рівень pH таких фарб повинен перевищувати рівень рН бетону.

Використання лужностійкої акрилової фарби охоронить покриття вашого фасаду від вицвітання і появи плям, а бетонної основи - від руйнування. Мінеральним поверхням властиво також набирати вологу при зниженні температури, а при підвищенні - віддавати її у вигляді пари. Тому фасадні фарби для таких поверхонь повинні мати структуру, що не пропускає воду в конденсованої фазі, але випускає її в газовій (пароподібній) формі, інакше пар відірве плівку фарби.

Фарби, що не дають фасаду будівлі дихати, будуть провокувати накопичення вологи усередині, що призведе до руйнування самої мінеральної  основи. Після визначення типу поверхні дуже важливим є якість підготовки поверхні під нанесення покриття. Якщо говорити про терміни служби покриття, то якість підготовки поверхні є найбільш важливим фактором (навіть важливіше, ніж якість самого лакофарбового матеріалу). Метою підготовки поверхні є її зміцнення, поліпшення зовнішнього вигляду і підвищення адгезії до фарбі. Особливу увагу підготовці поверхні слід приділити в разі, якщо вона вражена пліснявою.
Таким чином, забарвлення фасаду вимагає до себе підвищеної уваги і продуманого підходу. Всі етапи технологічного процесу повинні бути враховані і ретельно дотримані. Тільки в цьому випадку успіх справи гарантований.