Газобетон і пінобетон. Що екологічніше?

Саме екологічність тих, чи інших будівельних матеріалів стала родзинкою для багатьох компаній-виробників залучених на будівництві будинків у  м.Львів. На неї роблять акцент і ставлять на чільне місце рекламні компанії. Однак, незважаючи на це, ринок заповнений великою кількістю продукції, яка не відповідає заявленій екологічній чистоті.

Будівництво будинків Львів _ за останні роки ринок матеріалів для мурування стін будинків переживає підвищений попит на так звані «легкі бетони». В їх число входять популярний пінобетон, керамзитобетон, а також газобетон. Крім цього, широко відомим є перлітобетон і такий матеріал, як арболіт. Всі перераховані матеріали досить привабливі для будівельних компаній через одночасного виконання двох функцій - несучої і теплозберігаючої. У даній статті ми докладніше зупинимося на питаннях, пов'язаних з екологічною чистотою даних матеріалів.

На багатьох спеціалізованих форумах вже кілька років постійно з'являються суперечки з приводу екологічності будматеріалу пінобетону і його порівняння з газосилікатом. Узагальнюючи, можна сказати, що технологія виробництва пінобетону припускає змішування цементу з піском і піноутворюючим матеріалом. У м.Львів обладнання, яке виробляє даний матеріал, не вимагає великих грошових вкладень, тому в наш час кількість міні-заводів по виробництву пінобетону велика і продовжує рости далі. При покупці пінобетону, не радять звертати увагу на низьку вартість, оскільки невідомим залишається те, які саме матеріали додаються до його складу, які домішки і який саме піноутворюючий матеріал використовує виробник. У наш час найбільшу впевненість викликають відомі зарубіжні марки, проте і ціни на продукцію можуть бути в два рази більші при будівництві будинків.

Відносно міні-заводів у Львові, як варіант, можна ознайомитися з сертифікатом якості, проте і в цьому випадку немає ніяких гарантій. Такий документ видається після досліджень тестового зразка, який може відрізнятися від продукції, яка випускатиметься заводом далі. Таким чином, питання екологічності щодо пінобетону безпосередньо залежить від чесності його виробника.

У свою чергу, газосилікат не може бути виготовлений в маленькому ангарі поблизу Львова. Таке виробництво - це масштабний комплекс. Навіть цей факт вже може служити про те, що газобетон є більш екологічним, так як в рамках великого виробництва до цього питання будуть підходити більш якісно. Газобетон є продуктом, процес виробництва якого відбувається шляхом змішування цементу, піску, гіпсу, а також вапна. В якості піноутворюючого матеріалу, застосовується дрібнодисперсійний алюміній. На одному з етапів виробництва відбувається хімічна реакція, в ході якої утворюється водень. Водень виходить з матеріалу на заключному етапі відстоювання готового продукту в спеціальних камерах. Це ще один плюс на користь екологічності газобетону при будівництві будинків у Львівській області.